rossz párkapcsolat

A félelem a rossz párkapcsolat melegágya! Ezzel a hárommal kell megküzdened!

0

1. Az összetartozástól való félelem

Mindenki őrzi a saját szabadságát, egyéniségét, így ha nem is tudatosul teljes mértékben, de az önállóság elvesztésétől való félelem nagyban meghatározza a párkapcsolatokat. Ha fel kell adnod magad, az elveidet, szokásaidat valaki másért, akkor egy idő után hiány keletkezik, amit valamilyen módon pótolni szeretnél. Sokan tartanak attól, hogy egy kapcsolatban teljesen elveszítik önmagukat, így eleve félnek intimebb, bizalmasabb kapcsolatot kialakítani másokkal, pedig az igazi társ mellett megélheted a saját szabadságod és önmagad is lehetsz.

2. A változástól való félelem

Az életben egy dolog biztos, a változás. Az ettől való félelem több téren is megnyilvánulhat és sokszor a jó irányba történő elmozdulásokat sem egyszerű kezelni, mert túl gyors, túl merész, túl sok szervezést igényel stb. Aki régóta szingliként él, annak megvan egy saját ritmusa, napirendje, viszont ha valaki belép ebbe a rendbe, az óhatatlanul megváltozik és idővel új szokások kialakítását motiválja, alkalmazkodni kell az új helyzethez. Nem mindenkinek megy ez könnyen. Megoldása lehet, ha nyíltan beszélsz róla, elmondod a félelmeidet, reményeidet, motivációidat, mert még egy kiélezett helyzet is jobb annál, mint hogy magadba fojtod azt, amit érzel.

3. Az elhagyástól való félelem

Az ember társas lény, a legtöbb esetben nem szeret egyedül lenni, és ha mégis megtörténik, félelemmel tölt el bennünket. Ha egy társ van melletted, arra törekszel, hogy ez így is maradjon, viszont a kisördög sokak fejében ott lapul és duruzsol. Ilyenkor esnek át a ló túloldalára a szerelmesek: túlságosan beleavatkoznak a másik életébe, telefonok, e-mailek, sms-ek áradatával boldogítják, féltékenyek lesznek és kontrollálnak, vagy folyamatos igényük keletkezik a figyelemre, elismerésre és ezzel a magatartással pont az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének. A félelmükkel megnyomorítják a kapcsolatot és a másikat menekülésre ösztönzik.

A rögzült viselkedésmintáktól nehéz megszabadulni, de jó úton jársz már akkor is, ha felismered ezeket az életedben. A félelmekkel való megküzdésnek rengeteg módja van, nézz utána és tanulj! Keress fel ezzel foglalkozó weboldalakat, csoportokat, vagy szakembereket. Az igazi szabadság az, ha az életedet félelmek nélkül élheted!

  • 2017-09-05 15:09:49