Étterembe viszed a csajt? Ezekre figyelj!

0

Mielőtt belebonyolódnánk egy illemkódex igen vaskos fejezetének tárgyalásába, aminek az első mondatával elriasztunk, már most leszögezzük: a legalapvetőbb és leggyakoribb hibákat gyűjtöttük össze, ami kudarcra ítélhet egy éttermi randit. Ha úgy döntesz, hogy egy menő helyre viszed a kiszemeltet, ezekre mindenképpen figyelj oda!
Tudd, hogy hova viszed!

A Google keresőből első blikkre kinézett hely, nem biztos, hogy kifogástalan és a célnak megfelel. Ha terepszemlét nem is tartasz, de legalább a neten nézz utána a színvonalnak, a közösségi oldalon nézd meg a véleményeket. Ha az első néhány randi egyikét szervezed éppen, akkor kerüld a nagyon romantikus helyeket, a gyertyafényes hangulatot hagyd néhány találkozóval későbbre! A helyválasztást nem feltétlenül kell megbeszélned a hölggyel, ez a férfi reszortja, viszont arra figyelj, hogy ne akkor derüljön ki, hogy megrögzött vegetariánus, amikor éppen a marha bélszínről áradozol az éttermi asztalnál ülve.

Mi fán terem a dresscode?

Ha most kezded el lapozgatni az idegen szavak szótárát, bajban vagy! Bizonyos éttermek ugyanis előírnak dresszkódot, így ha puccosabb helyre viszed a hölgyet, ezt mindenképpen csekkold le és természetesen tájékoztasd róla a kedvest is! A legtöbb helyen ma már nem előírás a zakó és a nyakkendő, sőt elfogadott egy sötét farmer meg egy ing is, de ha nem gyorsétterembe viszed sült krumplizni, tájékozódj előtte!

Asztalt foglaltál?

Durva nagy égés, ha az étterem ajtajában derül ki, hogy dugig van, te pedig nem foglaltál asztalt. Ilyenkor egy újratervezés tönkrevághatja az egész estét. Ha profi akarsz lenni, akkor arra is figyelsz, hogy az asztal ne legyen a mosdók mellett és a bejárathoz közel.

Csak tessék!

Bár sok esetben az a szabály, hogy a hölgyet előreengedik, az éttermi etikett szerint itt a férfi lép be elsőként a helyiségbe, majd az ajtót megtartja és így engedi be a nőt. Azért ha ezen túl vagy még mindig akad néhány buktató a megérkezéskor: ha kabátja van, lesegíted, a széket kihúzod és óvatosan alá tolod, értem?

Nyugi, van idő!

A farkaséhség nem indok a türelmetlenségre, főleg ha randin van az ember! A partnert soha nem illik a választásnál sürgetni, még ha tizedszer is bizonytalanodik el a madársaláta és a csirkemell kombótól. A legújabb trend szerint a rendelésnél a nemek egyenlőnek számítanak, ergo nem ciki, ha te állsz elő először a kéréseddel.

Mit iszunk?

A legtöbb étterem rendelkezik itallappal is, de még így sem biztos, hogy kiigazodsz a kínálatban, főleg ha valami extra ételt rendelt a kedves. Ha benned sem rejtőzött el egy vérbeli sommelier, kérj bátran segítséget a felszolgálótól, hogy az adott ételhez milyen bort ajánl.

Kézzel, lábbal, villával?

Nyilván sem kézzel, sem lábbal, de hogy melyik villával? Ha egy igazán csúcs helyre keveredtek, egy egész fióknyi evőeszköz csillog majd az asztalon és akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes).  Evőeszköznél alapszabály, hogy étkezésenként csak egy vagy egy pár használható és fogásonként kívülről befelé haladunk. A desszerthez a tányér fölé teszik az eszközöket, így ha ezt megjegyzed, tutira nem fordulhat elő, hogy húsvillával eszed a somlóit.

Figyelj!

Ha már az asztalnál ültök, átestél a rendelés, az evőeszköz és a borválasztás stresszén, akkor fontos, hogy folyamatos figyelmedről biztosítsd a hölgyet, társalogj vele, tartsd szóval, szórakoztasd. Az étel fujjogása, más emberek megszólása szigorúan tilos, ahogy az okostelefonon történő babrálás és az órád nézegetése is

Fizessünk és menjünk!

Ma már az etikettnek sem bebetonozott, kőkorszaki szabályai vannak és halad a korral. Nem feltétlenül kell a férfinak állni a cechet, de nyilván az úriemberi szív ezt diktálja. Ilyenkor diszkréten egyenlítsd ki a számlát, ne villantsd meg az élére rakott húszezreseket a pénztárcádban, sőt a slusszkulcs és a mobiltelefon is maradjon a titkos kategóriában. Étteremben egyiket sem mutogatjuk. Innentől kezdve a siker, már csak rajtad múlik!

 

  • 2017-03-24 09:51:29