örök szerelem

Randizgatásból sírig tartó szerelem? Ez kell hozzá!

0

Az IFL Science weboldal kizárólag tudományos megfigyelésekre, felmérésekre és kutatásokra alapozva összegyűjtötte azt a 10 tippet, melyek abban segítenek, hogy mindenki részesüljön abban a lehengerlő és örök szerelemben, amire mindig is vágyott. Olvasd végig és szóhoz se fogsz jutni!

1. Van, aki forrón szereti!?!

Nem akarjuk tudni, hogy a Yale egyik pszichológusát, John Bargh-ot mi motiválta arra, hogy a testhőmérséklet és a személyiség összefüggéseit vizsgálja, mindenesetre érdekes tényeket állapított meg. Ha fizikailag is melegséget érzünk, akkor hajlamosak vagyunk hasonló melegséggel közeledni az embertársaink felé is. Ha azt szeretnéd, hogy már az első randin nyert ügyed legyen, akkor inkább forró csokira hívd meg a kedvest és ne fagyira!

2. Nem csak a külső számít!?!

Nem bizony! Bár nyilvánvalóan a vonzó megjelenés sokat nyom a latba az ismerkedés során, de egy korábbi kutatás egyértelműen rávilágított, hogy a belső legalább annyira fontos.

A tudósok 2100 férfi egyetemi hallgatót osztottak három csoportra, hogy aztán hölgyekről készült fotókat nézegetve megállapítsák mennyire vonzóak számukra. Az egyik csoport csak a képeket, a másik negatív, a harmadik pedig pozitív tulajdonságokat is kapott a képek mellé, így aztán könnyen kiderült, hogy a fotók mellé csatolt negatív tulajdonságok bizony könnyen elcsúnyítják a legszebb nőket is! Ezeknél a képeknél siralmas eredmények születtek.

3. Csak figyelj!

M. Gary Neuman pszichoterapeuta kulcsfontosságú tényezőre figyelmeztette a leendő párokat, amikor tanulmányában kiemelte azt is, hogy a hosszan tartó, boldog párkapcsolathoz nem csak a bizalomra, de az egymás iránt tanúsított tiszteletre és főleg figyelemre van a legjobban szükségünk, ráadásul erre ösztönösen figyelünk. Fontos, hogy meghallgassanak bennünket és figyeljenek ránk!

4. Ne csak nézz, láss!

A szemkontaktus fokozza a barátságérzetet, így ha már az első randin arra törekszünk, hogy egymás szemébe temetkezve beszélgessünk, az sokkal szorosabbá teheti a kapcsolatot. Erre mutatott rá Zick Rubin szociálpszichológus is, aki 158 egyetemista páron végezte el a tesztjét.

Azok a fiatal párok, akiknél fontos volt a folyamatos, vagy legalább is nagyon gyakori szemkontaktus a beszélgetés során, a párkapcsolatukban is stabilabbak, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lettek, a kapcsolatuk pedig elmélyült. A terapeuta tanulmányát később további kutatások is alátámasztották, kibővítve azzal, hogy nem csak a szerelmespárok, de akár idegen emberek között is pozitív irányba terelődhet egy beszélgetés, ha szemkontaktusra törekszenek.

5. Mosolyogj!

Egy vonzásról és boldogságról szóló tanulmány szerint minél szélesebb a mosoly, annál vonzóbb a tulajdonosa. Ha valakit mosolyogni látunk, sokkal jobban megmarad az emlékezetünkben és sokkal könnyebb visszaidézni az arcát.

Így talán az sem véletlen, hogy a mosolygós emberek sokkal könnyebben is teremtenek kapcsolatokat és tovább tudják megőrizni azokat. Online társkeresőkön például kifejezetten ajánlott, hogy vidám, mosolygós képet tegyél fel magadról és már nagyobb eséllyel indulsz!

6. Ne görcsölj!

Bármennyire is gáznak tűnik, hogy már az első randin féltett titkokról, vagy cikis helyzetekről, esetleg a tenyérizzadós izgalmadról beszélj, egy négyszeres chicagói tudományos kísérlet bebizonyította, hogy azok, akik nyitottabbak és nem feszülnek rá az első találkozásra, sokkal sikeresebbek lesznek. Az alanyok 79%-ban vonzóbbnak találták a lazább, nyitottabb személyeket, mint a távolságtartó, csak a tényekhez ragaszkodó embereket.

7. A szerelem vak, de a barátok tisztán látnak!

Ugyan egy igen szűk körű, mindössze 74 párt vizsgáló kutatás tárta fel az eredményt, mégis érdemes a gondolatainkba elmenteni, hogy ha leszállt a rózsaszín köd és a szerelem elvakított, a barátaidra akkor is figyelj! Véleményük a legtöbb esetben őszinte és elfogulatlan, így nagymértékben befolyásolja egy párkapcsolat végkimenetelét.

8. Nem a ruha teszi az embert!?!

Ne szeress olyat, aki önmagát jobban szereti! Ennek ellenére tudd, hogy a nárcisztikus személyiséggel rendelkezők olyan ügyesen tudnak trükközni, hogy sokkal sikeresebbek, magabiztosabbak és humorosabbak a randik során, így hosszabb távon tudják a boldog párkapcsolatokat is fenntartani, állapították meg a Washington University kutatói.

9. Az ellentétek vonzzák egymást!?!

Csak ha a kivételek erősítik a szabályt! Egy 2007-ben végzett felmérés szerint ugyanis sokkal jobb esélyük van azoknak a párkapcsolatoknak, ahol a felek érdeklődési körben, gondolkodásban és érzelmi tapasztalatok terén hasonlítanak egymásra. Nem csak a kommunikációjukat, de az egész életüket könnyebbé és boldogabbá teszik az azonosságok.

10. Értékeld!

M. Gary Neuman sok száz bimbódzó románcot, virágzó- és megbukott párkapcsolatot vizsgált, így pontosan meg tudta állapítani, hogy a kapcsolatok több mint 50%-nál az jelenti a problémát, hogy kevésbé értékelik egymást a párok. Azoknál, akik gyakran éreztették a másikkal, hogy értékesek és fontosak számukra, jóval boldogabb és hosszabb távú lett a kapcsolat!

Értékeld és becsüld meg – a kutató szerint ez a legnagyobb titok!

  • 2018-01-23 11:58:25